Fontos tudnivalók az online kérelmezésről

Lakossági várakozási hozzájárulást (lakossági engedély)/övezeten kívüli kedvezményt (napi 90 perc) kérelmezhetnek a III. kerületi állandó lakcímmel, saját üzembentartású * (tulajdonú) és magyar felségjelzésű gépjárművel rendelkező Ügyfeleink az Ügyfélablak rendszerén keresztül, amely az – Online kérelmezés – menüpont alatt érhető el. Így kiküszöbölhető az Ügyfélszolgálaton történő személyes ügyintézés és várakozás, mivel az igénylés és a befizetés is megoldható az online felületen keresztül.

A kérelem kitöltése során az adatokat a hivatalos okmányok tartalmával megegyező módon kell megadni. A kérelem benyújtását követően az adatok utólagos korrekciójára az adatok zárt rendszerben történő lekérdezése, illetve kezelése miatt nincs lehetőség.

Felhívjuk figyelmüket, hogy gépjárműadó-, illetve pótdíjtartozás esetén az engedély nem adható ki. Ilyen esetekben 15 nap áll rendelkezésükre a tartozás kiegyenlítésére. A határidő elmulasztása esetén a kérelem elutasításra kerül.

A költségtérítési díj megfizetése

Az engedély kiadásának egyik feltétele, hogy a kérelmező a mindenkor hatályos jogszabályok szerinti költségtérítési díja(ka)t megfizesse.

A költségtérítési díj összege bruttó 2.540,- Ft engedélyenként. Amennyiben lakossági várakozási hozzájárulás mellett a kérelmező az Óbuda Kártya használata által biztosított napi 90 perces ingyenes parkolást is igénybe kívánja venni, úgy az további bruttó 2.540,- Ft  fizetési kötelezettséget von maga után.

A költségtérítési díj megfizetésére az alábbiak szerint van lehetőség:

  • Bankkártyás fizetéssel: A fizetés a banki felületre átirányítva teljesíthető a banki felület által a tranzakció elvégzésére biztosított időtartamon belül. Amennyiben a nyitva álló idő alatt a fizetés teljesítésére nem kerül sor, a kérelmező vissza lesz irányítva az Ügyfélablak felületére, ahol újra elindítható a fizetés.
  • Banki átutalással: A fizetés a kérelem befogadásától számított 3 munkanapon belül teljesítendő a kérelem befogadásáról szóló e-mailben megjelölt adatokkal (összeg, számlaszám, közlemény).

 
Amennyiben a kérelem befogadásától számított 15 napon belül az Ügyfélablak rendszer nem tud teljesített fizetést párosítani a kérelemhez (nem lett befizetve az összeg, rossz adatokkal történt a befizetés, kevesebb összeg lett megfizetve, stb.) az Ügyfélablak automatikusan elutasítja az Engedély iránti kérelmet és automatikus e-mailben értesíti a kérelmezőt.

Az elutasított kérelmek kapcsán megfizetett költségtérítési díj(ak) újabb kérelem benyújtása esetén nem használhatóak fel, ezen esetekben a költségtérítési díj(ak) ismételt megfizetése szükséges.

*A forgalmi engedély első oldalán bejegyzett üzembentartó, vagy annak hiányában tulajdonos.