2024-10-22

Tájékoztatjuk ügyfeleinket, hogy 2024.november 18. napján új rendelet lép hatályba a kerület közterületein a járművel történő várakozás rendjéről. Ettől a naptól a hozzájárulások/kedvezmények feltételei és a kedvezmények díjai is változnak. 2025 január 1-től új terület is bevonásra kerül C övezet 6. zónaként (térkép hamarosan elérhetővé válik a honlapon), valamint bővül a C övezet 5. zónája a Gázgyár utcai lakóteleppel.

A lakossági várakozási hozzájárulások a továbbiakban kizárólag kérelmezőnként 1 gépjárműre, lakásonként összesen 2 gépjárműre igényelhetők. A második gépjárműre igényelhető várakozási hozzájárulások esetében 10.000 Ft kedvezménydíj került bevezetésre, amennyiben annak természetes személy az üzembentartója. A harmadik és negyedik gépjárművekre a továbbiakban nem adható ki engedély.

Az övezeten kívüli kedvezményért ezentúl a költségtérítési díjon felül 5.000 Ft kedvezménydíj is fizetendő.

A költségtérítési díj a továbbiakban is 2.540 Ft marad, amely minden hozzájárulás/kedvezmény esetében fizetendő.

További változás, hogy ha Ügyfélablakon keresztül igényli valaki a hozzájárulást/kedvezményt, akkor a költségtérítési díj 2.540 Ft helyett csak 1.905 Ft lesz. Az Ügyfélablakon keresztül minden olyan személy igényelhet, akinek állandó lakcíme a III. kerületben található (lakcímkártyája alapján), és a járműve az országos járműnyilvántartás adatai szerint a lakos nevére került bejelentésre, azaz a forgalmi engedély első oldalán a lakos szerepel, mint üzembentartó, bejegyzett üzembentartó hiányában, mint tulajdonos. Az Ügyfélablakon keresztül sorban állás nélkül igényelheti az arra jogosult a lakossági várakozási hozzájárulást és övezeten kívüli kedvezményt.

Az új rendelet megtekinthető itt: https://or.njt.hu/eli/735661/r/2024/18/2024-11-18. A hozzájárulások és kedvezmények kedvezménydíjairól és azok változásáról pedig az alábbi táblázatban találhatnak információkat.

Táblázat letöltése